Er du også ramt af skriveblokade?

Lars von Trier – en kunstnerisk (gal og genial) filminstruktør

I denne uge hylder vi Lars von Trier her på bloggen! Det betyder at vores indlæg kommer til at handle om dansk film, dogme ’95, filmtekniske virkemidler samt Trier og hans værker i al almindelighed. Mange yngre mennesker stifter bekendtskab med Lars von Triers film og TV-serie i løbet af gymnasiet, mens mange voksne mennesker vil betegne Trier som henvendende til de kreative eller belæste befolkningsgrupper, blandt andet på grund af hans eksperimenterende, men samtidig meget kunstneriske, stil.
Trier er medstifter af Zentropa sammen med Peter Aalbæk Jensen. På Zentropa gør de en dyd ud af, at der er plads til at skabe nye ideer og anderledes produktionsforhold. Derfor tiltrækker de nogle af de bedste instruktører ud fra et kunstnerisk perspektiv. Dette skaber en interessant debat om, hvorvidt film skal lave penge eller kunst. For principperne i Zentropa har medvirket til, at Lars von Trier sammen med bl.a. Thomas Vinterberg, har kunne skabe det banebrydende projekt med Dogme 95, som vi kommer nærmere ind på i de kommende dage.

 

 

En introduktion til Lars von Trier

Lars von Trier er født i 1956 og er uddannet på den danske filmskole i 1983. Han interesse for film startede dog noget tidligere, da han allerede som 10-årig fik et smalfilmskamera, som han brugte til at lave kortfilm med. Siden har karrieren taget fart, og i dag har han vundet flere priser, heriblandt de gyldne palmer for Dancer in the dark, juryens førstepris for filmen Breaking the waves og for filmen Antichrist, har han fået tildelt Nordisk Råds Filmpris.

Triers kunstneriske talent

Mange af Lars von Triers seere vil enten mene, at han er gal eller genial, alt efter om man kan lide han kunstneriske, eksperimenterende og dybdepsykologiske tilgang til filmmediet. Her på bloggen mener vi, som de fleste formentlig har regnet ud, at Lars von Trier er intet mindre end genial. Han holder sig ikke til en egentlig genre, men bevæger sig ud i genrehybrider (en genrehybrid er, når en genre blandes med en eller flere andre genrer), ligesom han skifter mellem flere genrehybrider i sine film. I sine værker har han arbejdet med alt fra musicalen og pornografien til hospitalssoapen og spøgelseshistorien. I sine seneste film har Lars von Trier opbygget sine film, så det dybdepsykologiske er i højsædet. Her skildrer han menneskets inderste følelser, og det som følger med disse følelser, heriblandt valg og fravalg, menneskelige reaktioner på handlinger osv.

Dette er Lars von Trier kendt for:

  • Han er kendt for at eksperimentere med filmmediet, hvor han bl.a. bruger meget håndholdt kamera og ligeledes eksperimenterer med andre filmtekniske virkemidler.
  • Han er kendt for at have været med til at udvikle Dogme 95 konceptet.
  • Han er kendt for at turde bruge det vi andre tabuiserer, bl.a. ses dette i Nymphomaniac.
  • Hans film ses ofte som meget kunstneriske, og særligt de seneste film ses som dybdepsykologiske.
  • Hans arbejde med skuespillerne adskiller sig også fra andre instruktørers arbejde med skuespillere, bl.a. da han lader skuespiller få en enorm frihed til at spille deres rolle. På den måde er skuespillerne mere med i den kreative proces med at skabe rollerne. Samtidig viser Trier en enorm tillid til skuespillerne ved at give dem denne frihed.
  • Han er kendt som en skrøbelig person, der balancere en sårbar psyke, med diagnoser som angst og depression, sideløbende med hans stærke filmtalenter.
  • Som en lille sidebemærkning kender mange formentlig Hr. Trier for hans naziudtalelser i forbindelse med at filmen Melancholia blev vist i Cannes. Her svarede han spøgefuldt på et spørgsmål om hans tyske rødder og hans interesse for nazistisk æstetik. Her opfattede flere udenlandske medier til pressekonferencen ikke, at hans udtalelse om, at han havde sympati for Hitler og han selv var nazist var ironisk.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er du også ramt af skriveblokade?