En lille update

Er du også ramt af skriveblokade?

Har du også siddet og stirret intenst ind i computerskærmen på et blankt stykke papir? Har du følelsen af, at du aldrig bliver færdig med den tekst, som du skal skrive?
Så er hjælpen nær, da vi i dag skal snakke om skriveblokader og du kan måske få et par fif til at komme over din skriveblokade. Da vi begge har en kandidatgrad i dansk og religion, har vi i perioder skrevet tonsvis af opgaver, hvor vi ikke har undgået at støde på skriveblokeringer ind imellem (sjovt nok kommer de sjældent, når man skriver blog. Formentlig er det fordi, det er noget af det sjoveste at skrive).

 

Frygten for det blanke papir

De fleste, som har skrevet små eller større opgaver, oplever frygten for det blanke papir eller en skriveblokeringer som en besværlig hurdle, de skal over. Denne frygt kan komme helt uventet eller det kan være noget, som man oplever ofte. Man kan sidde i timevis og stirre på det hvide papir, der fylder  ens computerskærm, alt imens deadline for ens opgave nærmer sig med hastigere og hastigere skridt. For vores vedkommende (og mange andre) opstår denne frygt i forbindelse med, når man skal præstere, eller når man skal i gang med at skrive noget uvant og svært. Skriveblokeringer kan være af meget forskellig længde, men ofte er der flere tricks, som du kan bruge, hvis du er ramt af skriveblokade.

Hvad kan man gøre ved skriveblokeringer?

I dette afsnit vil vi komme med nogle ideer til, hvordan du kan komme videre, så du ikke mister for meget tid, energi og arbejdsomhed på skriveblokaden.

Råd nr. 1- lav en brainstorm. En brainstorm er en slags idégenereringsproces, hvor du lader alle dine mere eller mindre kreative ideer blive nedfældet på et stykke papir. Det kan også sagtens være de tanker, som du ikke finder relevante lige nu. Når din brainstorm er lavet, kan det være smart, at ordne dine ideer i et mind map. I et mind map kategoriserer du ting, som hører sammen ud fra hinanden, nærmest ligesom et træ med grene. Dette mind map kan også bruges, når du skal lave en disposition (en disposition er en opskrift for, hvordan din opgave skal udformes) inden du påbegynder en opgave.

Billedet herunder viser et mind map vi har lavet til dette indlæg.

Råd nr. 2- foretag en hurtigskrivning. En hurtigskrivning plejer at foregå således, så du sætter et minutur på mellem 5-10 minutter, hvorefter du slukker for selve skærmen på din computer, eller hænger et klæde hen over din skærm, så du ikke kan se, hvad du selv skriver. Herefter starter din hurtigskrivning, hvor du i alle minutterne, som du har valgt, skal skrive et eller andet om dit emne, også de ideer, som du har frasorteret, eller de ideer som falder dig ind imens du skriver. DET ER VIGTIGT I DENNE PROCES, AT DU IKKE GÅR TILBAGE I DIN TEKST OG SLETTER DET, SOM DU HAR SKREVET, hvilket også er svært, når du ikke kan se, det du skriver. Det vil sige, at det eneste du skal gøre i denne del af processen, er at skrive uden stop.
Når tiden er gået, bliver vi oftest overraskede over, hvad der er kommet af tanker, da vi har skrevet, hvad der er faldet os ind. Det som oftest overrasker os er, at der er kommet nogle helt nye tanker, som vi ikke havde før vores hurtigskrivning.
Hvis du vil bruge nogle af dine tanker, kan du sortere i din hurtigskrivning og derefter renskrive dine nye ideer.

Råd nr. 3-Hvis du på nuværende tidspunkt ikke er kommet videre i din proces, kan det være du skal kigge på din disposition for opgaven og se, om der ikke er et andet afsnit, som du kan starte på. Det er altid lettere at overskue en stor opgave, hvis du deler den op i mindre dele, og nogle dage er det mest overkommeligt, at skrive et afsnit, som man finder let. Hvis du deler din opgave op, er det også nemmere at sætte mål for, hvad du skal nå de enkelte dage. Her på bloggen kan vi bedre overskue, når vi ved, at i morgen skal der skrives et afsnit om hovedpersonen i en roman eller lignende. Gør det derfor overskueligt, hvad du skal nå, ved at dele din opgave op i mindre dele.

Råd nr. 4- hvis du kender andre, som er i gang med den samme opgave som dig eller allerede har færdiggjort den, så bed dem om hjælp. De kan have siddet i de samme problemer, som du sidder i nu, eller de kan have grebet opgaven an på en helt anden og måske smartere måde end dig.

Råd nr. 5-Hvis intet af dette virker, og deadline ikke er kl. 23.59 i aften, så lad opgaven ligge et par dage. Ofte vil din underbevidsthed arbejde videre med opgaven imens du lufter hunden, støvsuger eller vasker op, så du måske har mod på at forsøge igen efter et par dage. Nogle gange kan man også bedre se konstruktivt på det man har skrevet.

Dette var dagens fem gode råd til at overvinde din skriveblokade. I løbet af det næste stykke tid, vil der komme flere råd til, hvordan du kan optimere din skriveproces.

P.S. Hvis I ikke skulle have opdaget det, så har vi også en facebookside, som kommer frem, når I søger på Camilla og Katrines læsehjørne.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En lille update