Analyse af: Brudstykker af en landsbydegns dagbog

Analyse af: Brudstykker af en landsbydegns dagbog (del 2)

I sidste uge udgav vi første del af vores analyse af Brudstykker af en landsbydegns dagbog, og i dag er vi klar med anden del af analysen. I kan læse første del af analysen her: http://camillaogkatrines.bloggersdelight.dk/2018/07/22/analyse-af-brudstykker-af-en-landsbydegns-dagbog/

Sproget i Brudstykker af en landsbydegns dagbog
Selve novellen foregår i starten af 1700-tallet mens den er skrevet ca. 100 år senere. Blicher gør derfor brug af partische, da han forsøger at ramme sproget, som de talte i starten af 1700-tallet. Et eksempel er: “…i nat er hun echapperet...”. Herefter kan man ligeledes dele teksten i tre dele, hvor Morten i den første del drømmer om at blive præst og derfor bruger han en del latinske udtryk. Da han kommer til Thiele går han i gang med at lære fransk, hvorfor dagbogens sprog også bærer præg af dette. I slutningen af fortællingen møder vi igen Morten, men denne gang er han degn i Thiele og Vinge og derfor bruger han en del bibelske udtryk f.eks. skriver han i sidste dagbogsoptegnelse således:

Anlangedes et Menneske, hans Dage ere som Græs; som et Blomster paa Marken, saa skal han Blomstre. Naar veiret farer over det, da er det ikke mere, og dets Sted kjender det ikke mere. Men Herrens Miskundhed er fra Evighed og indtil Evighed” (Salomon, 103).

Citatet kan ses som Morten Vinges liv, da hans liv bevæger sig i en cirkel, hvor han både starter og slutter sine dage i Føulum. Man ser som læser, at flere af Morten Vinges drømme ikke når at gå i opfyldelse, hvilket ofte skyldes, at personen, som skal hjælpe ham til hans drøm, når at dø. Et eksempel på dette er Mortens drøm om et præsteembede, som ikke bliver til noget, da Hr. Søren dør.

Den historiske Marie Grubbes ryk i tiden
Da dagbogen først starter den 1. januar 1708 er Marie Grubbe rykket frem i tiden, da det ikke passer med hendes årstal, f.eks. mødes Morten med Sophie i 1744, hvor Marie Grubbe skulle have været død. Marie Grubbe er formentlig rykket frem, for at Morten også kan opleve pesten i København, som er i 1711.

Man kan på mange måder sige, at Morten er en overlever. Han overlever pesten i København og udtaler ligeledes i dagbogen, at han med glæde ville have taget sygdommen kopper for frøken Sophie.

Tema
Et af de centrale temaer i teksten er, hvordan Morten Vinges liv kan beskrives på ganske få sider, hvilket igen viser, hvor lidt Morten får ud af livet. Ligeledes kan Mortens uforståenhed ses som et tema, da den gør, at han ikke kommer frem i verden, selvom han forsøger.

Perspektivering
I forbindelse med novellen Brudstykker af en landsbydegns dagbog kan der drages en del paralleller til andre værker. Først og fremmest kan man perspektivere til de tidligere nævnte værker om Marie Grubbe, men også Martin A. Hansens roman Løgneren indeholder flere referencer til Brudstykker af en landsbydegns dagbog.

Ligeledes forekommer der også et citat, som minder om Emil Aarestrups digt “Paa Sneen”, (1838):

Maanen skinnede saa blank som en Sølvtallerken paa den blaa Himmel, og kastede vore Skygger ved Siden af Veien paa den hvide Snee. Jeg hældede mig imellem saaledes, at min Skygge trak ind i Frøken Sophies: da kom det mig for, som vi to vare eet”.

Her kan man igen se, at Morten drømmer sig til, at han og Sophie skal være kærester, men kun skyggerne kommer til at få drømmen opfyldt. I Emil Aarestrups digt Paa Sneen sker præcis det samme. Her er beskrevet, hvordan en beskuer og en kvindes skygge mødes. Beskueren lader sin skygge smelte sammen med kvindens skygge. I virkeligheden ønsker beskueren, at det er ham, der går ved siden af kvinden akkurat ligesom Morten ønsker, at han turde gøre mere ved forelskelsen i Sophie.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Analyse af: Brudstykker af en landsbydegns dagbog