H.C. Andersen - En mand med mange (høje) hatte

Karen Blixen – forfatterinde og baronesse

The real Karen Blixen (1885-1962), played by Meryl Streep in 'Out of Africa'

I dagens indlæg tager vi fat på endnu en kanonforfatter – nemlig Karen Blixen (1885-1962). Hun er formentlig bedst kendt for romanen Den afrikanske farm, hvor hun skriver om hendes år i Afrika. Blixen voksede op som baronesse på Rungstedlund, som i dag fungerer som “Karen Blixen museet”. Rungstedlund har huset flere danske forfattere, da de ældste dele af bygningerne tidligere husede en kro, hvor bl.a. Holberg opholdte sig. Forfatteren Johannes Ewald tilbragte også sine sidste år på Rungstedlund, hvor han bl.a. skrev det berømte digt “Rungsteds lyksaligheder” (dette digt kommer der senere en analyse af på bloggen).

Blixens pseudonymer

Som langt de fleste ved, udgav Karen Blixen flere af sine bøger under pseudonymet Isak Dinesen, men undertiden brugte hun også andre pseudonymer, nemlig Osceola og Pierre Andrézel. Bl.a. er hendes verdenskendte 7 fantastiske fortællinger udgivet under navnet Isak Dinesen, mens hun har udgivet Den afrikanske farm under sit eget navn.

Typiske træk ved Blixens tekster

  • Sproget i nogle af hendes tekster peger ofte tilbage til sådan som sproget var ca. 100 år før Blixens tekster. Dette refererer hun til i “Vejene omkring Pisa”, som er den første fortælling i 7 fantastiske fortællinger “Om hundrede Aar vil der maaske være Folk, som læser om mig og mit Mismod i Aften, (…) (Blixen, 1935, s. 13).
  • Ofte er romanerne først skrevet på engelsk, hvorefter hun har oversat dem til dansk.
  • De fleste af hendes tekster foregår i det 19. årh. eller tidligere, dvs. omkring 1800-tallet eller tidligere, hvilket passer med, at hendes sprog også peger tilbage i tiden.
  • Når personerne i nogle af Blixens fortællinger diskuterer eksistentielle spørgsmål, forklares det ofte med en historie. Dette gør, at Blixens fortællinger ofte har flere historier i en fortælling. Dette forbindes med Blixens liv i Blixenmuseets tekst om Blixens liv og forfatterskab: “De mange historier i historien er imidlertid ikke blot et kompositorisk greb. Det er også udtryk for forfatterens basale livssyn: Hvordan et menneskes liv kommer til at forme sig, afgøres i høj grad af de valg, vi træffer, og af vore handlinger over tid, og netop dét kommer til udtryk i en historie. Karen Blixen ser det som et uomgængeligt livsvilkår, at vi ikke kan overskue konsekvenserne af vores handlinger og valg, før det er for sent af gøre dem om“(Karen Blixen Museet).

7 fantastiske fortællinger

En af Karen Blixens bedst kendte bøger er 7 fantastiske fortællinger (7 gothic tales), men man kan diskutere hvorvidt den overhovedet var skrevet til et dansk publikum, da bogen hører under den gotiske genre. Da bogen udkom i 1935 i Danmark, var litteraturen præget af socialrealisme, hvilket gjorde, at Blixen var bange for, at fortællingerne ville virke fjollede. De blev dog modtaget godt af langt de fleste.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

H.C. Andersen - En mand med mange (høje) hatte