Analyse af bogen Claus Beck-Nielsen 1963-2001

H.C. Andersen – En mand med mange (høje) hatte

 

 

Èn af de kanonforfattere der, endnu i dag, er yderst kendt er vores allesammens H.C. Andersen (1805-1875). Men hvem er han egentlig (udover forfatteren, der på en og samme tid både var og skrev til “Den grimme ælling” og stadig i dag fungerer som en reklamesøjle for Odense)?

Vi har alle hørt om hans opvækst i fattigdom, fiaskoer som både skuespiller og balletdanser og enhver, opvokset i Danmark, må ligeledes snart have hørt klassikerne Den grimme ælling, Fyrtøjet og Prinsessen på Ærten så mange gange, at de kan recitere dem udenad. Så lad os derfor starte et helt andet sted denne gang. Udover de klassiske eventyr skriver Andersen nemlig også rejseskildringer, romaner, selvbiografier, skuespil og digte. Men der er to andre andre punkter, som vi gerne vil fremhæve.

Subjekt for queerteoretiske læsninger

Først og fremmest er Andersen i dag yderst aktuel i de mange queerlæsninger, der foretages af ham. Queerteori er en forskningsretning, der beskæftiger sig med de grupper af mennesker, der er ofre for heterosexismen og finder skjulte og undertrykte seksuelle identiteter særligt i de skønlitterære tekster. Queerteoriens ærinde er dog ikke så meget at frigøre kønnene, men snarere at ophæve dem, samt de seksuelle ”kasser”, der blandt andet består af de homoseksuelle og de heteroseksuelle. Dette skyldes, at queerteorien ser disse begreber som politiske begreber, der har til formål socialt at organisere sex og samliv. Kig fx på H.C. Andersens papirsklip. En jul genoptrykte firmaet Magasin nogle af disse, blandt andet en pige og en dreng, kyssende, i et hjerte. Men hvad historien ikke melder noget om er, at det oprindelige papirsklip egentligt indeholdte to drenge. Dette kan du læse meget mere om her, hvor Dag Heede, der er queerforsker og underviser på SDU interviewes omkring hele situationen.

Romantikeren Andersen

En anden vigtig side af Andersen, som ikke relaterer sig til hans typiske eventyr, er hans rolle som romantistisk forfatter. Han skriver blandt andet novellen Skyggen, som er en klassiker indenfor dansk litteratur, der både rummer gys, romantik og dobbeltgængermotiv. Så hvis man skal arbejde med romantismen, vil denne tekst til enhver tid være oplagt.

Sidst men ikke mindst – eventyrene

For ikke helt, at glemme de mest berømte af Andersens tekster – nemlig eventyrene, kan man dog opsummere dem ud fra følgende karakteristika:

  • Hans eventyr ligner ved første øjeblik tekster, der er henvendt til børn, men med forskellige fortælletekniske lag, appellerer de også til voksne, hvilket er en af de ting, der gør hans eventyr så populære.
  • Indeholder ironi
  • Skildrer ofte samfundsmæssige uligheder
  • Eventyrerne indeholder ofte kongelige
  • Ting personificeres og gøres levende
  • Ender ofte lykkeligt (men bestemt ikke altid!)

Dette er naturligvis H.C.Andersen i meget komprimeret form. Men det er fordi I allerede sidst på ugen kan forvente en detaljeret analyse af en af hans eventyr – så vi vil ikke afsløre for meget her!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Analyse af bogen Claus Beck-Nielsen 1963-2001