Adam Oehlenschläger - Danmarks digterkonge

Oplysningsmand, præst, salmedigter og skolemand – Grundtvig

I dag er turen kommet til Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) i vores række af kanonforfattere.

Grundtvig markerer sig på flere områder i samfundet, bl.a. interesserer han sig for tro og uddannelse.

Grundtvig og præstegerningen

Grundtvig vokser op i en luthersk-pietistisk familie, hvor den kristne fromhed er i centrum. Men da Grundtvig i 1803 bliver uddannet præst, lever han et mere rationelt liv end sin pietistiske familie. Grundtvigs rationalistiske tankegang var stærkt inspireret af Henrik Steffens filosofiske forelæsninger. Gennem hans tid som præst besidder han flere embeder. Han er ligeledes optaget af at finde kristendommens mening, hvor han mener, at Jesus’ ord til disciplene ikke angår det nulevende menneske, men i stedet er I stedet mener Grundtvig, at det vigtigste i de nulevende menneskers tro er de ord, som bruges i forbindelse med dåb og nadver, da det er ord Jesus har indstiftet til stadig brug. Her ser Grundtvig særligt ordene som “tror du”, “Jeg døber dig…” og “Fred være med dig” og lignende gloser som værende vigtigt, da Jesus taler til den enkelte. Denne opdagelse gør Grundtvig i 1825, hvilket gør dåben og altergangen til centrale udtryksformer i kirken. Grundtvig ender dog med at gå af som præst i 1926, da der var nedlagt injurie over flere af hans skriverier bl.a. “Den signede Dag med Fryd vi seer”. Grundtvig var på dette tidspunkt kommet til mantraet “Menneske først, Christen saa”, hvor han ser mennesket som guddommelig, selvom det endnu ikke har opnået sin kristne tro. I 1839 fungerer Grundtvig igen som præst.

Grundtvig og skolen for livet

Mange kender Grundtvig som forgangsmand for højskolerne og de andre grundtvigianske friskoler. Disse højskoler opstår, da Grundtvig drømmer om en fri og levende folkeoplysning for voksne mennesker. Det skal være en skole for livet, hvor det centrale er samtalen mellem lærer og elev, frem for viden i bøgerne.

Grundtvigs skriverier

De fleste kender primært Grundtvigs salmer, da han har skrevet et stort antal af de salmer, der indgår i den danske salmebog. Nogle af de mest kendte er “Dejlig er den himmel blå”, Et barn er født i Bethlehem” og “Hil dig, frelser og forsoner”. Grundtvig har dog også skrevet flere historiske værker, hvor han bl.a. har skrevet verdenshistorien. Han har ligeledes oversat flere Eddadigte fra norrøn (oldnordisk) af, ligesom han har oversat Saxos Danmarkshistorie fra latin af. Ud fra dette knytter flere af motiverne i Grundtvigs skriverier sig til romantikken, da Danmarkshistorien og troen var vigtig i denne periode. Fokusset på Eddaerne, som indeholder historierne om de nordiske guder, er ligeledes relevant, da de knytter sig til den ældste del af Danmarkshistorien.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Adam Oehlenschläger - Danmarks digterkonge